Mielipide Maallikkoelvytyksen parantaminen on yhteinen asia

18.05.2018

Maallikkoelvytyksen parantaminen on yhteinen asia

 

 

Kaarinan kaupunginvaltuuston kokouksessa jätin laatimani aloitteen sydäniskurien hankinnasta, joka sai yllättäen erityisen laajan tuen. Valtuustoaloitteen allekirjoitti lisäkseni 48 muuta valtuutettua.

 

Maallikoiden käyttöön tarkoitetut defibrillaattorit eli sydäniskurit ovat yleistyneet Suomessa julkisissa tiloissa ja työpaikoilla viime vuosien aikana.  Iskureita voi ostaa nykyään myös kotiin tai kesämökille. Defibrillaattorilla annetaan sähköisku sydänpysähdyspotilaalle, mikä saattaa yhdessä painelu-puhalluselvytyksen kanssa pelastaa potilaan hengen. Laitteella pyritään lopettamaan rytmihäiriö ja edesautetaan potilaan todennäköistä kuntoutumista.

Kaupunkilaisten käyttöön on saatu kulttuurin ja kirjaston kohtaamispaikka Kaarina-talo, jonne on myös hankittu sydäniskuri. Sydäniskurin vaatimusten mukaan se on merkittävä asianmukaisesti ja sijoitettava selkeästi ihmisten saataville. Hienoa, että Kaarina on ketterästi kehityksen mukana.

Katsoimme, että kaupungin tulisi riskiperusteisesti arvioida muidenkin toiminnallisten kokoontumispaikkojen tarve vastaavien maallikkokäyttöön tarkoitettujen sydäniskurien hankkimisen osalta.

Suomen Punaisen Ristin mukaan defibrillaattoreita kannattaa olla etenkin paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Esimerkiksi moniin ostoskeskuksiin, lentokentille sekä juna- ja bussiasemille onkin jo hankittu sydäniskuri. 

Toisin kuin monet luulevat, niin defibrillaattorin käyttö on yksinkertaista eikä sillä pysty aiheuttamaan potilaalle vahinkoa. Itse asiassa defibrillaattori neuvoo jatkuvasti ääneen mitä seuraavaksi pitää tehdä.

Yhteisesti esitämme aloitteessa, että Kaarinassa selvitetään riskiperusteisesti aloitteen mukaisten sydäniskurien tarve esim. Ikäihmisten palvelutori Eerikin, isoimpien liikuntatilojen ja koulujen jne. osalta ja laaditaan arvioinnin perusteella laitteiden hankintaohjelma.

Janne Aso

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kok.

Kirjoitus on julkaistu mm. Turun Sanomissa ja Kunnallislehdessä 18.5.2018

23.01.2019Janne Aso seurakuntaneuvoston työjaostoon
06.12.2018Janne Asolle seurakuntatyön hopeinen ansiomerkki
14.11.2018Janne Aso Varsinais-Suomen Aikuiskoulutussäätiön hallintoneuvostoon
06.10.2018Janne Aso Varsinais-Suomen Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaaksi
04.08.2018Janne Aso valittiin jatkokaudelle Johannes-Seuran puheenjohtajana
04.08.2018TS: Talkoohenki elää edelleen vahvana
21.07.2018TS: Metsäpalon taustalla on usein ihminen
22.06.2018TS 22.6.2018 Janne Aso: Metsät ovat myös tärkeä osa luontoa
18.05.2018Mielipide Maallikkoelvytyksen parantaminen on yhteinen asia
27.04.2018Janne Aso LSHJ:n hallitukseen

Siirry arkistoon »